17/10/10

Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις

Φοβούνται τα όνειρα…;

Η νέα σχολική χρονιά μας βρήκε με ελλείψεις σε βιβλία, κατάργηση της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, υπερβολικό αριθμό μαθητών στα τμήματα και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση μειώνει τα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων με αποτέλεσμα ακόμη και η θέρμανση αυτών να πέσει στις πλάτες των γωνιών μας.

Επιπρόσθετα έρχεται το νέο νομοσχέδιο που εντατικοποιεί το ρόλο των πανελλαδικών εξετάσεων και στην πραγματικοτητα ενισχύει την αποστήθιση χωρίς ουσιαστική γνώση.

Για αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να αγωνιστούμε και να προβούμε σε κατάληψη του σχολείου μας.

Έτσι στις 11/10 το 31o ΓΕΛ Χαριλάου Θεσσαλονίκης τέθηκε υπό κατάληψη. Το επόμενο πρωινό η νέα διεύθυνση πήρε το λόγο τρομοκρατώντας και απειλώντας μας για πιθανές συλλήψεις μαθητών οι οποίες θα κατέληγαν σε εξάμηνη φυλάκιση. Πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία από το σύνολο των μαθητών του σχολείου και αποφασίστηκε η συνέχισή της έμπρακτης πλέον μορφής του αγώνα μας με το μέσο της κατάληψης.

Στις 13/10 η ανοιχτή σε όλους τους μαθητές επιτροπή κατάληψης πραγματοποίησε μια εκδήλωση-συζήτηση με όσους μαθητές είχαν συγκεντρωθεί στο σχολικό χώρο, με ομιλητές καθηγητές και μαθητές του σχολείου μας.

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τα ζητήματα της εκπαίδευσης, τα οποία η κυβέρνηση φέρνει ξανά στην επιφάνεια με το νέο νόμο με τον οποίο επιχειρεί να εντάξει το σχολειό στη ζούγκλα της αγοράς . Τελικά ύστερα από ελάχιστες ώρες από τη λήξη της συζήτησης μας, ο νέος διευθυντής ενημέρωσε το δεκαπενταμελές συμβούλιο, πως δέχτηκε τηλεφώνημα από τον εισαγγελέα ο οποίος του ζήτησε να δώσει τα ονόματα τους . Ο εισαγγελέας είπε πως αυτοί θα είναι οι πιθανοί συλληφθέντες. Η κατάληψη έχει προς το παρόν λήξει.

...Οι απειλές δε μας φοβίζουν μας εξοργίζουν...

Θα συνεχίσουμε το δίκαιο αγώνα μας με όποιο μέσο μπορούμε. Γι’ αυτό

Απαιτούμε:

βιβλία κατεύθυνσης (δεν έχουν έρθει βιβλία πάνω στα οποία εξεταζόμαστε πανελλαδικά!), πρόσθετη διδακτική στήριξη, την πληρωμή της σχολικής θέρμανσης αποκλειστικά από την πολιτεία

Διεκδικούμε:

"δωρεάν δημόσια παιδεία" – τέλος στην παραπαιδεία των φροντιστηρίων

Αναδιαμόρφωση της παιδείας με σκοπό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας

Διαρκή επιμόρφωση των καθηγητών και αυξήσεις στους μισθούς τους

Αποποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων και καταλήψεων.

Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε
κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα

Οδυσσέας Ελύτης


μαθητές 31ου Λυκείου Χαριλάου Θεσσαλονίκης